I dag tidlig var det to bilulykker på hovedveien ut fra Halden. Den ene hadde skjedd før jeg kom dit, så jeg fikk kjørt om Berg mot E6, den andre skjedde like etter at jeg hadde kjørt derfra. Uansett årsaker til ulykker (uvettig kjøring, glatte veier, fyllekjøring osv), får det meg alltid til å tenke tilbake til det året jeg var russ.

Vi skulle høre et foredrag fra en som hadde vært med i en bilulykke. Husker ikke når på dagen foredraget skulle starte, men jeg husker det ble forsinket, og at en av de som var med foredragsholderen kom inn og sa ifra at årsaken til forsinkelsen var at foredragsholderen hadde hatt en dårlig natt, men at han skulle stille opp allikevel. Etter en liten stund kommer denne mannen inn. Han hadde dårlig gange, men det tenkte jeg ikke mye over, siden han tross alt hadde vært i en ulykke. Ellers så han ut som en hvilken som helst annen mann i t-skjorte, treningsbukser og tynn jakke. Han satt seg ned på en stol foran oss og begynte å fortelle sin historie. Skal ikke gjengi den her, men det var festing, alkohol og for høy fart involvert, og han kunne ikke huske hvem som kjørte bilen. Men det endte opp med at alle hans kamerater i bilen døde når de kjørte av veien. Det som gjorde mest inntrykk var at han så tok tak i bukselinningen sin og vrikket av seg buksa mens han satt, og i samme slengen tok han av seg beina. Han hadde altså mistet begge beina sine i denne ulykken, og fantomsmertene var årsaken til at han hadde hatt en dårlig natt.

Jeg vil med dette bare takke de som arrangerte at han kom og snakket med oss, og ikke minst takke han selv for at han etter ulykken viet ihvertfall deler av livet sitt til å fortelle ungdom hvordan man burde og ikke burde oppføre seg i trafikken. Selv nå, 15 år etter, kan jeg med letthet se disse bildene i hodet mitt av når han tar av seg beina, sånt glemmer man bare ikke! Kjør forsiktig alle sammen!