Leser denne artikkelen i VG i dag hvor veidirektøren foreslår en dobling av bensinavgiftene, høyere bompengeavgift og lavere priser på kollektivtrafikk for å komme miljøproblemene til livs. Da lurer jeg på hvordan han forventer at bygde-Norge skal klare dette? La meg for enkelhets skyld bruke meg selv som eksempel:
Jeg har 7 mil til jobb, hvorav ca 3 mil er midt ute på bygda. Jeg bruker 1 time hver vei med bil når det ikke er glatt. Det vil si at på snøfrie veier kjører jeg 14 mil hver dag og bruker 10 timer totalt fra jeg drar hjemmefra og til jeg er hjemme igjen, og for at jeg skal få nok søvn, er jeg sjelden i seng senere enn kl 2230, dvs at min “fritid” begrenser seg til ca 5 timer. Nå jobber jo jeg skift, men det er kun en dag i uka og en dag ekstra hver fjerde uke, så vi kan gå ut ifra dagtidsjobbing, dvs kl 0750-1550.

Den første bussen som går herfra på morgenen, går kl. 0645. Fint, da trenger jeg ikke stå opp tidligere enn normalt. Den er i Halden kl. 0735. Den første mulige bussen til Fredrikstad etter det går kl. 0905 og er fremme på Fredrikstad busstasjon kl. 1000. Og så må jeg jo ta en buss derfra og til Rolvsøy, la oss anta at jeg får begynt å jobbe kl. 1100. Da har jeg altså kommet 3 timer for sent på jobb, og jeg har brukt over 4 timer på å komme meg til jobb.
Så må jeg da jobbe i 8 timer, dvs at jeg er ferdig kl. 1900. Da må jeg ta en buss til Fredrikstad busstasjon, og så ta en buss til Halden. Problemet er at det ikke går en buss til Halden etter kl. 1710, og den siste bussen hjem fra Halden sentrum går kl. 1605.

Okay, la oss se på toget istedenfor.
Samme start på morgenen, dvs buss til Halden sentrum kl. 0645, fremme kl. 0735. Første tog etter det går kl. 0800 og er i Fredrikstad kl. 0835. Så må jeg ta en buss til Rolvsøy, la oss si at jeg får begynt å jobbe kl. 0930. Da har jeg kommet 1 time og 40 minutter for sent på jobb (men har til gjengjeld “bare” brukt 2 timer og 45 minutter på å komme meg til jobb), og må jobbe til kl. 1730. Så en buss til Fredrikstad, og forhåpentligvis rekker jeg toget kl. 1810 og er i Halden igjen kl. 1845. Men nok en gang gikk den siste bussen hjem kl. 1605.

Jeg forstår at slike tiltak som veidirektøren foreslår kan fungere veldig fint i storbyene og for de som bor og jobber sentralt eller med kortere reisevei, men hvordan i heiteste huleste mener mannen at vi som bor på bygda skal klare dette??? Ja, jeg har valgt helt på egen hånd å bosette meg på landet, men hvis vi ikke skal ha overbefolkede byer må jo noen bo på landet. Og jeg har ikke råd til å kjøpe en bil som går på biodrivstoff med det første, på samme måte som jeg ikke har råd til å betale mer for bensinen enn vi gjør i dag. Skal de ha alle som MÅ kjøre bil over på biodrivstoff, får de vel for svingende sette ned prisene på disse bilene og sette opp vrakpanten på bensinbiler, slik at folk flest har råd til å velge et mer miljøvennlig alternativ.

Og har noen av dere et alternativ til meg som faktisk fungerer, så blir jeg veldig glad for å høre om det! Og da mener jeg ikke at jeg skal flytte, eller at jeg skal få en annen jobb, men et annet transportalternativ.